Horácký folklorní soubor Pramínek Jihlava

Oslava třicetin Pramínku nabídne to nejlepší z dlouholetého repertoáru

Jihlavský folklórní soubor Pramínek, který letos slaví třicet let od svého založení, představí v pátek 15. dubna 2015 svůj pořad Pár kamínků od Pramínku. Slavnostní program bude probíhat v jihlavském DKO od 19 hodin.

Pramínek, specializující se na folklórní oblast Horácka, založil roku 1986 Míla Brtník, tehdy se jednalo o jednu z dětských tanečních přípravek Vysočanu. Jak léta běžela, děti rostly a soubor se rozšiřoval, přišlo v roce 2007 osamostatnění. Nyní má Pramínek dvě své vlastní dětské složky Šípek a Vrabčátka. Po celou dobu fungování souboru ho provází také vlastní muzika. Za celou historii jím prošlo na 300 stovky dětí i dospělých, kteří pomáhali formovat důležitou součást nejenom jihlavské, ale celé horácké folklorní tradice.

V programu představí soubor to nejlepší ze svého repertoáru. Pramínek zavzpomíná na své první pásmo Husopasky, se kterým se v roce 1987 poprvé vystupoval a chybět nebude ani Skřipácká muzika, jež byla v loňském roce zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Kraje Vysočina, a která v roce 2013 reprezentovala Českou republiku na Mezinárodním hudebním festivalu Sharq Taronalari v Uzbekistánu.

Kromě toho připomene soubor také tance, za jejichž zpracování v pořadu Ani ryba ani rak získal Pramínek prestižní ocenění Laureát MFF Strážnice 2012. Nebude vynechána ani vzpomínka na festivalové putování po Mexiku a mnoho dalšího. Představí se soubory Šípek a Vrabčátka s pásmem Májová louka. Hostujícími pak budou jihlavské soubory Vysočan a Dřeváček.

Činnost souboru Pramínek Jihlava je podporována z rozpočtu Kraje Vysočina.

 

 

 

Nechte si posílat novinky, informace o vystoupeních
a další zajímavosti emailem.

Odesláno!
Odebírat

Pramínek podporují